Telefonszám: (1) 258-0734 | Mobil: (70) 311-13-21, (20) 979-04-81 | E-mail cím: barta@autolok.hu

Hírek

Szakértők véleménye

Idézetek szakemberektől
Fél perc egy autólopás, a nagyon olcsót is viszik: így védekezz

Néhány tízezer forint ráfordítással elérhetjük, hogy ne a miénk legyen az áldozat.
Ma Budapesten közel hatezer autót lopnak el évente, azaz csaknem húsz darabot minden nap. Másképpen számolva, egy fővárosi autót közel 10% eséllyel lopnak el egy tíz éves időszak alatt. Sokan azt gondolják, a tolvajok csak az új és drága autókat viszik el, ám ez tévedés. A törzskönyv és a kötelező eredetvizsgálat miatt az autók 90%-át ma már alkatrésznek, illetve biztosítási csaláshoz lopják, legtöbbször megrendelésre. Mivel a tolvajok még egy tizenéves, pár százezer forint értékű autóért is kapnak 40-50 ezer forintot az átvevőktől, a régi autókat egyszerűbb is ellopni, ezért sokan “szakosodtak” ezekre a járművekre is. A gyakori autótípusokhoz sok bontott alkatrész kell, a ritka típusokhoz pedig kevés az elérhető legális forrás, ezért minden fajta autó veszélyeztetett, kortól és értéktől függetlenül.

Szakértők véleménye a különböző védelmi megoldásokról.

Riasztó 

Kicsit kisarkítva a dolgot, csak arra jó, hogy szirénázásával a szomszédot bosszantsuk egy szelesebb éjszakán. A beszerelést végző műhelyek szinte mindig a legkényelmesebb megoldást választják, ezért az utastérben elhelyezendő központi egységet a műszerfal alatti kárpit alá “rejtik” el. Itt a tolvajok másodpercek alatt megtalálják és elnémítják. Ha valakit zavar az egy-két másodpercnyi szirénázás, egy kevés pur habot nyomva a szirénába tönkre teszi azt, ezzel megakadályozva, hogy meg tudjon szólalni. De erre ritkán kerül sor, mert senkinek nem tűnik fel egy két-három másodpercig szóló riasztó.
További “előnye” a riasztónak, hogy a bevásárlóközpontban, strandon, egyéb helyen ellopott autókulccsal könnyen megtalálható maga az autó is, hiszen messziről jelzi a helyét a távirányító használatakor.

Kormányzár 

A pár ezer forintos, kormányra, váltóra, pedálokra szerelhető mechanikus védelem szintén nem ér semmit. Az igen elterjedt, bevásárló központokban is kapható, kormányra szerelhető úgynevezett balta-zárat például négy másodperc alatt nyitják ki kulcs nélkül, egyszerű zárkihúzással. Ne gondoljuk, hogy egy ilyen könnyedén eltávolítható szerkezet bármelyik tolvajt is eltántorítja a szándékától.
A kormány karimájára szerelt minden eszközt egyszerűen el lehet távolítani a kormánykerék átvágásával, esetleg a kormány leszerelésével is. Ezért csak olyan kormányzárat válasszunk, amelyiket a kormányküllőre kell zárni, nem a karimára, illetve takarja a kormány közepét is ( ilyen az Autolok 2000 Plus ), megakadályozva a kormánykerék leszerelését. Vásárlás előtt olvassunk el teszteket a termékről az interneten, hogy mennyire megbízható. Egy megvásárlásra érdemes kormányzár ára körülbelül 29-35 ezer forintba kerül.

Váltózárak 

Ezek az utólag beépített zárak a váltókart tolatásban rögzítve lehetetlenné teszik a sebváltó kar használatát, a helyszínen gyakorlatilag nem lehet kiszerelni őket. Egyetlen hibájuk, hogy nagyon sok jármű a motorházat kinyitva a motortérben is sebességbe rakható, ezzel a módszerrel kettes fokozatba rakva az autó bárhova elvezethető, valamint kinyomott kuplunggal az autó vontatható marad. Ezt nagyon sok ellopott autó esetében alkalmaznak. Egy váltózár beszerelve típustól függően 40-55 ezer forintba kerül.

Immobilizerek 

Ezek a szerkezetek az autó elektronikájába több ponton beavatkozva akadályozzák meg az autó elindítását. Amint fentebb már említettük, a gyári berendezéseket az egyes típusokra szakosodott bandák rutinszerűen hatástalanítják, hiszen ugyanaz a típus ugyanúgy van bekötve az összes járműben.

Pegaton Studio: honlapkészítés, webáruház készítés, webdesign, optimalizálás